València en valencià i per als valencians

Quan en 1984 les Corts Valencianes aprovaren la Llei de Creació de Radiotelevisió Valenciana, no s’estava creant un ens públic més sinò una ferramenta essencial per a protegir i enriquir el patrimoni més valuós dels valencians: la nostra llengua i, per extensió, la nostra identitat com a poble. Quasi 30 anys després, el Partit Popular –desprès de dècades de gestió desastrosa amb casos als tribunals– pretén dur a terme una modificació amb la crisi econòmica com excusa però amb la finalitat de triturar l’ens públic i tot allò que representa.
RTVV va nàixer per a la promoció cultural i social del nostre poble; la vertebració territorial i motor de una de les industries fonamentals del nostre temps: l’audiovisual.No obstant això, després del pas del PP, s’ha convertit en una caricatura grotesca d’allò que era. Canal Nou és sinònim de manipulació, malbaratament, escàndol i nepotisme. I ara, amb les seues despulles, el PP d’Alberto Fabra, a més, pretén fer negoci.
Els socialistes valencians –que fa quasi vint anys ferem possible el naiximent de la ràdio i la televisió públiques amb el consens de l’oposició– volem una RTVV valenciana, en valencià i per als valencians. Per això hem parlat amb els professionals del sector audiovisual valencià i, de la seua mà, hem el•laborat un projecte de llei alternatiu al que el PP preten imposar i que es convertirà en una esmena a la totalitat al text del Consell. Creguem que l’acord és possible malgrat l’autoritarisme del PP i que una RTVV econòmicament viable, socialment útil i culturalment forta no és cap utopia.

Volem una ràdio i televisió pública per a mantindre, defensar, normalitzar i promocionar les nostres senyes d’identitat. Elles defensaràn la nostra cultura i la nostra llengua. És necessari que configurem una entitat pública per a formar, informar i entretindre amb una programació cultural potent que promoga les arts, la ciència, la nostra història, el nostre medi ambient i la nostra societat. Una ràdio i televisió públiques amb independència del Consell i amb el máxim sometiment a les Corts Valencianes i paràmetres democràtics per a l’elecció dels seus responsables.

Però, sobre tot, RTVV  ha de ser en valencià, feta en valencià, per als valencians i per valencians. Ha de fomentar les productores, els guionistes, els actors, el doblatge i totes les empreses valencianes del sector audiovisual. Els diners dels valencians s’ han de quedar a la nostra terra i acabar amb una RTVV utilitzada per a pagar favors a gent de fora. RTVV és nostra i la seua capacitat com creadora de riquessa i cultura tambié ho és. Privatitzar, encarregar a productores de fora serà útil per a la Politica partidista del PP pero no per al conjunt dels valencians.
RTVV és el millor instrument per a defensar-nos culturalment i articular-nos com a poble amb inquietuts i interessos comuns. La necessitem per conèixer i conèixer-nos i, a més, fer-ho en valencià. Castellonencs, valencians i alacantins precissen d’una ràdio i una televisió pública per a poder entendre este mon des de la nostra perspectiva; per a contar les nostres coses; seguir als nostres en les diferents disciplines esportives; gaudir de les nostres històries i mantindre vives i valuoses les nostres tradicions. El PP ha fet tot el contrari. Ha enfonsat econòmicament l’entitat (cal saber on estan els 1.300 milions d’euros que els valencians haurem de ficar per a pagar el deute de RTVV). És possible fer una nova RTVV des del consens. Els socialistes estem disposats a parlar-ne. Alberto Fabra i els seus també ho estan?
Francesc Romeu i Martí

Vicesecretari i portaveu del PSPV-PSOE

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad