Mensaje del Presidente, Ximo Puig.

Puig situa l’ocupació, la justícia social i un finançament just com a prioritats per a 2018

 

Destaca les «arrels profundes» de l’autogovern valencià i de la Generalitat, que compleix 600 anys en 2018

Reclama que la reforma del finançament autonòmic es duga a terme abans de l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per a no prolongar l’incompliment del que s’ha acordat en la Conferència de Presidents

La Generalitat continuarà aprofundint en la «via valenciana per a l’ocupació i la igualtat d’oportunitats» amb una gestió que ha permés un ritme de creació de llocs de treball que quasi dobla el del conjunt d’Espanya

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha definit l’ocupació, la justícia social i un nou model de finançament just com a prioritats i «metes compartides» per a l’any 2018 i ha demanat que «es complisca ja» amb la Comunitat Valenciana, atés que els valencians i les valencianes «estan fent els deures».

En el seu missatge d’Any Nou, el president ha sol·licitat que la reforma del finançament autonòmic que exigeix la Generalitat es produïsca abans que s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2018, de manera que no es prolongue l’incompliment del que s’ha acordat en la Conferència de Presidents, celebrada el passat mes de gener.

Puig ha destacat les «arrels profundes» de l’autogovern valencià i de la Generalitat, que compleix 600 anys en 2018. «I, precisament per això, no tenim la necessitat de recórrer a la història com un argument per a dividir el present», sinó que, al contrari, «estem orgullosos de la nostra història, del que som i, per això, volem mirar la Comunitat Valenciana del present i impulsar el que volem ser en el futur«, ha indicat el president, que ha recordat les paraules de Vicent Andrés Estellés: «Enyorem un temps que no és vingut encara».

Via valenciana

Durant el seu discurs, Puig ha assegurat que el Consell de la Generalitat continuarà treballant amb l’objectiu d’aprofundir en la «via valenciana per a l’ocupació i la igualtat d’oportunitats«. «Enguany la Comunitat Valenciana continuarà complint, tornarà a complir i volem que es complisca ja amb la Comunitat Valenciana», ha destacat.

Tal com ha recalcat, «ningú» ha «regalat» res a la Comunitat, perquè ha sigut la gestió de la Generalitat la que ha propiciat un canvi de paradigma a la Comunitat Valenciana que ha permés un ritme de creació de llocs de treball que quasi dobla el conjunt d’Espanya, amb prop de 190.000 llocs de treball des que va començar la legislatura.

Així mateix, ha reconegut l’esforç dels «milers de treballadors i empresaris» que han situat la valenciana entre les comunitats que lideren el creixement econòmic a l’Estat. «Ho hem fet a pesar de l’infrafinançament, davant de la falta d’inversions i sent l’única autonomia que ha aconseguit reduir el seu deute enguany», ha postil·lat.

El president ha insistit també en l’escenari «d’estabilitat, honradesa i diàleg» que s’ha impulsat des de la Generalitat, la qual cosa ha contribuït a consolidar la confiança d’empreses i inversors en 2017. «Hem sigut l’autonomia a la qual s’han traslladat les empreses i els bancs en busca de seguretat jurídica i on s’ha multiplicat per més de huit la inversió estrangera», ha explicat respecte d’això.

«Sabem d’on venim, sabem on anem i on no volem tornar», ha asseverat Puig, el qual ha insistit en el fet que la Comunitat Valenciana és «estable», «dinàmica» i «honrada».

Acord davant de recentralització

El cap del Consell, que ha expressat al poble valencià els seus bons desitjos per a 2018, ha defensat la necessitat de traslladar les «grans xifres» a totes les famílies valencianes per a fer front a un «procés de recentralització» que està tractant de «minimitzar l’estat de benestar». Sobre aquesta qüestió, ha recordat el recurs interposat per part del Govern central contra el Decret llei 3/2015, de la Generalitat, que regula l’accés universal a l’atenció sanitària a la Comunitat Valenciana.

En referència a la crisi territorial de l’Estat, ha instat, a més, a superar la «insuportable desigualtat» existent entre persones en funció del lloc en què resideixen i ha manifestat, en aquest sentit, que la situació de Catalunya «no pot retardar les reformes que necessita el conjunt del sistema territorial».

El màxim representant de l’executiu autonòmic, que ha definit la societat valenciana com «una societat d’acord«, ha advocat, a més, per continuar treballant per a aconseguir acords polítics que vagen més enllà dels partits, així com acords entre empresaris i treballadors i entre el sector públic i el privat.

Reptes per a 2018

En la seua intervenció, el president ha tingut també paraules per a les 391.000 persones que encara no han pogut aconseguir un lloc de treball a la Comunitat Valenciana, així com per a les que treballen i «no tenen unes condicions dignes». Per això, ha assenyalat la importància, de cara a l’any que ve, de consolidar el «procés de transformació econòmica» en què es troba immers el territori valencià, que permetrà «ser més productius i millorar els salaris».

Així mateix, ha destacat l’aposta de la Generalitat per incentivar «l’atracció de talent a les empreses i les administracions» per a fomentar, d’aquesta manera, l’ocupació entre les persones més joves.

En matèria de sanitat, el cap del Consell ha repassat algunes de les mesures impulsades pel Govern valencià que han millorat «aspectes fonamentals» del sistema sanitari a la Comunitat Valenciana, com l’atenció a pacients amb hepatitis C, l’eliminació dels copagaments o la dignificació de les infraestructures sanitàries, i s’ha marcat el repte de reduir les llistes d’espera l’any que ve.

Respecte a educació, ha fet referència al desenvolupament del Pla Edificant, que, segons ha indicat, ha permés «construir i reformar més centres educatius que en qualsevol altre moment de la història autonòmica». «Necessitem una educació aliada de la cultura, que permeta als nostres xiquets i a les nostres xiquetes parlar bé valencià, bé castellà, bé anglés, i tindre més oportunitats», ha afirmat Puig.

El president ha subratllat també la necessitat de continuar treballant per a agilitzar les ajudes per a les famílies amb una o diverses persones dependents i ha explicat que, en l’actualitat, més de 60.000 persones reben prestacions d’aquest tipus a la Comunitat Valenciana.

Quant al sector agrícola, Puig ha expressat la seua preocupació per la falta d’aigua i ha traslladat el suport del Govern valencià als regants i als agricultors, alhora que s’ha compromés a «activar totes les mesures que servisquen per a acabar amb la incertesa de milers i milers de famílies».

«La qüestió fonamental per al nostre futur i el de les noves generacions és el canvi climàtic«, ha alertat també el cap del Consell, que per això ha defensat que la sostenibilitat ha de guanyar terreny «en totes les accions i en tots els aspectes» de la societat.

Condemna a la violència de gènere

En el seu missatge d’Any Nou, el president també ha volgut compartir amb els valencians i les valencianes la seua «indignació» per la violència de gènere, que ha definit com «la pitjor manifestació de desigualtat» i «el primer problema de la societat».

Així, ha expressat el seu condol per totes les víctimes dels crims masclistes ocorreguts aquest últim any, huit d’elles a la Comunitat Valenciana, i ha reiterat que els agressors «només trobaran condemna i rebuig» en la societat.

Puig ha fet una crida a totes les institucions i al conjunt de la societat per a «assumir responsabilitats» davant de la violència masclista i ha destacat el compromís de la Generalitat en la lluita contra aquesta problemàtica, que es materialitza en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere.

Ximo Puig

Descarga el mensaje completo

 

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad